Suka Blog Nie Tak???

Wednesday, 2 November 2011

Wanita Dan Kecantikkan

Assalamualaikum...Wanita ibarat bunga...
Cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara
Yang kekal menjadi pujaan manusia
Hanyalah wanita yang mulia akhlaknya
Tiada guna berwajah cantik tetapi buruk akhlaknya
Tiada guna berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu...

Pesanan Saidatina Aisyah R.A : "Oleh itu jangan kau berasa bangga dengan kecantikanmu sehingga kau dikejar jutaan lelaki, itu bukan kemuliaan bagimu. Jika kau berasa bangga, kau menyamakan dirimu dengan pasir di pantai, yang boleh dipijak dan dimiliki sesiapa sahaja."

Percaya tak kalau saya katakan tiada manusia hodoh dalam dunia ini? Setiap apa yang Allah ciptakan pasti indah kerana Allah Maha Indah dan Allah suka pada kecantikan dan keindahan. Allah tidak mencipta manusia hodoh tetapi Dia mencipta manusia dengan kecantikan yang berbeza-beza. Sememangnya mata menilai kecantikan pada rupa paras seseorang. Akal menilai pada fikiran. Nafsu menilai pada bentuk tubuh. Tetapi hati menentukan akhlak dan budi.

Cantik itu tidak salah tapi orang selalu menggunakan kecantikan ke arah yang salah. Tanpa iman, kecantikan itu akan digunakan ke arah maksiat dan dosa. Kerana itu, cantik yang paling bermakna ialah apabila ia lahir dari dalaman dan terus melahirkan kecantikan di luaran. Janganlah merasakan diri kita cantik sehingga timbul perasaan riak dan bangga pada diri. Wanita-wanita yang cantik akhlaknya akan mempamerkan kecantikan diri hanya pada suami.


2 comments:

Sekamar Rindu said...

salam...

betul..secantik2 bagi perempuan yg sebenarnya terletak pada akhlaknya...kalau akhlaknya cantik wp rupa paras tak cantik..di sisi Allah SWT wanita tu sangat cantik..

Srikandi permata said...

salam..
alhmdulillah, perkongsian yang memarik,
Kecantikan sejati seorang muslimah tidak terletak pada keelokan dan keindahan fisik atau keglamoran pakaiannya. Kecantikannya sangat dipengaruhi perilaku dan ketaatannya kepada Allah dan Rasulullah. Kecantikan sebenarnya direfleksikan dalam jiwa.