Suka Blog Nie Tak???

Thursday, 24 November 2011

❤ Sahabat Sampai Syurga ❤

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah

.¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸

Jika bersahabat kerana Allah, jagalah keaibannya dan jangan merendahkan dirinya. Jika bersahabat kerana Allah, nasihatilah dia dan bersedia menerima nasihatnya. Jika bersahabat kerana Allah, maafkanlah dirinya. Jika mengaku bersahabat kerana Allah, terimalah kelemahan dan sikapnya, seperti dia bersedia menerima kelemahanmu, jangan pula menjaja kelemahannya pada umum.

Seandainya engkau bertemu seorang kawan yang sanggup bersusah atas nama kesetiaan, mendahulukan atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, memendam rasa terkilan demi menjaga perasaan, ketahuilah bahawa dia bukanlah seorang kawan tetapi seorang saudara & sahabat sejati yang sukar dicari."

Sabda Rasulullah SAW: "Mahukah aku tunjukkan kepadamu semua tentang orang yang diharamkan masuk neraka atau tidak akan dimasukkan ke dalamnya? Iaitu seorang sahabat yang akrab, suka membantu, mudah melakukan."  (Riwayat Tirmizi no. 2488, Imam Ahmad dalam Al-Musnad, Al-Baghawi dalam Syarhus Sunnah.)


.¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸ .¸¸..¸

2 comments:

cik wanie Lovela (CWL) said...

sahabt baik susah dan senang ngn kita

Nuraini An-Nisa' said...

Betul tu cik wanie... kena cari kawan betul2... =)