Suka Blog Nie Tak???

Monday, 24 October 2011

Kongsi HEAVEN nak???

Assalamualaikum & Salam Muhibbah...


Ikuti situasi ini:
Boy: Awak, awak sayang saya tak?
Girl: Of course la saya sayang awak. Kita pun bukannya baru kenal.
Boy: Awak, awak cinta saya tak?
Girl: Of course la saya cintakan awak coz awak kan pakwe saya...
Boy: Kalau betul awak sayang dan cinta saya, awak sanggup bersama saya selama-lamanya???
Girl: Of course la awak.... Saya sanggup bersama awak selama-lamanya.. Saya sanggup serahkan segala- 
         galanya yang saya ada termasuk diri saya.
Boy: Termasuk diri awak? Awak gila ke???
Girl: Kenapa awak kata saya gila??? Sampai hati awak.... huhu... (merajuk)
Boy: Bukan macam tu la sayang... Saya tak nak awak serahkan diri awak pada saya sekarang coz kita 
         bukannya ada sebarang ikatan. Saya sayangkan awak sangat-sangat. Jadi, kalau betul kita saling 
         sayang-menyayangi, kita KAWIN nak? Saya tak sanggup lagi berkeadaan begini... Saya tak sanggup 
         lagi nak keluar berdua-duaan begini yang akhirnya kita akan berlaku zina. Saya tau saya tak la baik 
         sangat apatah lagi alim. Saya orang yang biasa-biasa saja... Saya ni hamba Allah yang takutkanNya... 
Girl:  .......
Boy: Saya nak kongsi HEAVEN dengan awak sama-sama coz awak insan yang saya sayang dan cintai. 
         Biarlah kita couple secara "HALAL". Saya nak bersama-sama awak hingga akhir hayat saya dan 
         berbahagia hingga ke HEAVEN.
Girl: Maafkan saya, awak.... Saya pun nak kongsi HEAVEN macam awak la... Kita KAWIN.... hehehehe...




PENGAJARAN AYAT:
  • Kalau kita benar-benar cinta pada kekasih kita, bawa pasangan kita jauh dari dosa dan azab api neraka. Jikalau mampu, jadikan pasangan kita sebagai pasangan yang HALAL iaitu pasangan suami isteri yang telah melalui ikatan perkahwinan. Itulah konsep CINTA SEJATI yang sebenar. Bukannya bukti CINTA SEJATI dengan menyerahkan segala-galanya yang ada pada kita untuk pasangan kita sebelum berkahwin.
  • Kalau kita benar-benar cintakan pasangan kita, sebenarnya kita tidak akan sanggup biarkan pasangan kita masuk neraka. Tegarkah kita masuk SYURGA sorang-sorang sedangkan kekasih yang kita cintai sepenuh hati masuk NERAKA???

2 comments:

pinkpurle amie said...

Assalamualaikum........ nak share kak... akak nyew entry sume best2 amie suka hehehe ;p

Nuraini An-Nisa' said...

wkslm.... share la kalo suka amie... hehehehe...